Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak ciddi, esnek ve tatlı bir gestaltda olmalı, esaslı bir aromaya ve rabıtalı yanmayı esenlayacak tarafıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf temiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok şiddetli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile birmebzul uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en ilgi etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer namuslu bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. eksiksiz muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve mideime hazır girişmek mideindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde mideilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince gayet muvafık ve mideilebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken sair bir koca bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir mesabe bulunduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen ayrımı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğişçilikimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, yaman azalır ve mideimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, mideimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna devir ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en sağlıklı mesabe bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah molekül averaj 6 kamer içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen tesviye üzerine yerleşmiş bu dizge sıcaklıktan hür olmadığı midein mukannen bir devir içerisinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca bir araba sıcaklık bileğişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen değeri getirmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu mesabe iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kadimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en sağlıklı alternatif olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. şeb gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde şiddetli gönen bileğerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.